Egyéb szolgáltatások

Ezen a felületen  jó gyakorlatokról és szolgáltatásokról olvashat. Javasoljuk, hogy a megadott linken tájékozódjon, hogy a programok részleteiről.

FECSKE Szolgálat

Fogyatékos Embereket nevelő Családok otthonában nyújtott időszakos Kísérés és Ellátás, elsősorban a családok tehermentesítését tűzte ki célul.

A szolgáltatás a fogyatékos személyre irányul, de annak érdekében, hogy a családtagokat tehermentesítse és hozzásegítse őket testi-lelki, mentális egészségük visszanyeréséhez vagy megtartásához, szociális kapcsolataik fenntartásához és munkaerő-piaci aktivitásuk megőrzéséhez és ezzel hozzájáruljon az egész család magasabb életminőségéhez.

A szolgáltatás, rugalmasan alkalmazkodva a családok élethelyzetéhez, a nap 24 órájában, a hét bármelyik napján igényelhető, havonta maximum 20 óra időtartamban

A szolgáltatás részleteiről itt olvashat Fecske szolgálat

„Guruló” logisztikai központok

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK) célja a mozgássérült emberek rehabilitációja és társadalmi integrációjának elősegítése. A MEREK komplex rehabilitációs szolgáltatásokat nyújt kliensei számára.

A „ Guruló„  projekt keretében  országos logisztikai hálózatot hoztak létre, amely lehetővé teszi a korszerű, a nemzetközi követelményeknek megfelelő támogató technológiák, életvitelt segítő eszközök kölcsönzéses rendszerben történő biztosítását az otthoni ápolásban részesülő személyek számára. A szolgáltatás kiszolgáló hátterét az ország hat konvergencia-régiójában létrehozott logisztikai központok képezi.

A szolgáltatás részleteiről itt olvashat Guruló projekt

Elemi rehabilitációs szolgáltatások látássérült emberek számára

Az elemi rehabilitáció a felnőtt korban látássérült embereknek nyújt segítséget abban, hogy ismét önálló, a családjuk, környezetük segítségétől független életet élhessenek, tanulhassanak, dolgozhassanak.

A látássérülés következménye, hogy több élethelyzet megnehezítetté, kivitelezhetetlenné válik, számos hétköznapi tevékenység kapcsán ütközhet olyan akadályba, mely korábban nem okozott nehézséget. Az elemi rehabilitációs tanfolyamok, egyéni oktatás során mindezek a tevékenységek újratanulhatók, elsajátíthatók mindazok a praktikák, amelyek napi akadályok leküzdéséhez szükségesek.

Amennyiben az intézményhez forduló ügyfél rendelkezik funkcionális látással, a szakemberek speciális látásfejlesztést, úgynevezett látástréninget biztosítanak, optikai segédeszközöket (különféle nagyítók, távcsövek, stb.) ajánlanak, valamint megtanítják azok rendeltetésszerű használatát. A “mindennapos tevékenységek” tanegység keretében azok személyi és környezeti higiéniához (pl. mosakodás, öltözködés, színek, anyagok megkülönböztetése, takarítás, főzés, ruházat rendben tartása, stb.) kapcsolódó, valamint a napi ügyintézés (pl. bevásárlás, készpénz, bankkártya használat) részét képező technikák sajátíthatók el, amelyek a másoktól való függetlenséghez vezet. A számítógépek, a speciális felolvasó és nagyító programok, mobiltelefonok használatának Braille és más tapintható írás megtanulásával egyszerűbbé válik a tájékozódás, információgyűjtés. A térbeli tájékozódás, a fehér bot használatának elsajátításával a látássérült emberek egyedül is biztonságosan tudnak közlekedni.

Az elemi rehabilitációs szolgáltatás egy egyszeri, átfogó vizsgálatot követően az Országos Felnőtt Látás és Állapotfelmérő központ rehabilitációs javaslata alapján ambuláns, otthontanítás és bentlakásos formában vehető igénybe Budapesten és 12 megyeszékhelyen. A szolgáltatás térítésmentes!

Amennyiben az elemi rehabilitációs szolgáltatások kapcsán további információra van szüksége, keresse a VERCS klienskoordinátorát a +36 30 862 4635 vagy a +36 30 550 7232 telefonszámokon.

A megyei szolgáltatások elérhetőségei

Az oldal legutóbbi frissítése: