Hírek

Javaslatcsomag – Az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezményével kapcsolatos időszakos felülvizsgálata nyomán

Az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményének bizottsága (a továbbiakban: CRPD Bizottság) 17. ülésszaka során elfogadta a Magyarország számára kötelezően kifejtendő témakörök listáját. Magyarországnak az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményével (a továbbiakban: CRPD Egyezmény) összefüggésben egyszerűsített jelentést kell készíteni – a korábbi – 2012-es CRPD Egyezmény védése óta eltelt ötéves ciklusról a CRPD Bizottság által elküldött kérdéssor alapján. A kérdések megválaszolásában szinte valamennyi tárca érintett. A nemzeti jelentés leadási határideje 2018. május 1.

Elolvasom

Előzetes tájékoztatás

Logopédusok részére szakmai tudásmegújító továbbképzési program a felnőtt korú beszéd- és nyelvi fogyatékos személyek diagnosztikája és terápiája témakörben.

Elolvasom

Nemzetközi V4-es konferencia Társadalmi és technológiai innovációk – A fogyatékos emberek teljes körű társadalmi részvétele címmel

A fogyatékosságügyi szakpolitika és gyakorlat területén kiemelt nemzetközi esemény került megrendezésre Magyarországon. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018. március 13-14-én, Magyarország V4-es Elnökségének keretében kétnapos konferenciát szervezett a Budapest Kongresszusi Központban, Társadalmi és technológiai innovációk – A fogyatékos emberek teljes körű társadalmi részvétele címmel. A rendezvény fókuszában napjaink társadalmi és technológiai innovációi a fogyatékossággal élő személyek mindennapjaiban voltak, továbbá az azokra reagáló kormányzati intézkedések a Visegrádi Csoport országaiban.

Elolvasom

Közösség. Önrendelkezés. Részvétel.

Kezdetét vette a fogyatékosságügyi törvény megszületésének 20 éves jubileumi rendezvénysorozata A magyar Országgyűlés 1998-ban fogadta el a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvényt, amely a maga korában, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően korszerű jogszabály volt. 2000-ben az ENSZ Magyarországnak ítélte a Roosevelt-díjat, többek között ennek a jogalkotási lépésnek elismeréseként. A törvény a hazai fogyatékosságügyi szakpolitika alapdokumentuma, számos eleme a mai napig alapvető viszonyítási pont a fogyatékosságügyi szakma számára.

Elolvasom

Nézzen bele Kárpáti Előd hallássérült kisfiú mindennapjaiba

Teljes csend gyermekként? Kárpáti Előd, hallássérült fiatalként mindennapjait a csenddel együtt éli meg. Hallásának hiánya azonban nem akadályozza vele egykorú fiútársainak kedvenc sportjának az űzésében, a futballban. Mindebben segítségére van számára jelnyelv, ami a többi gyermek számára is érdekes, izgalmas kommunikációs forma lehet.

Elolvasom

Sürgős információ minden látássérült számítógép-felhasználó számára

A Microsoft cég a Windows 10 operációs rendszer megjelentetésével egy új frissítési modellt vezetett be, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy időszakonként a Windows 10 operációs rendszerhez megjelenik egy nagyobb frissítési csomag. A következő ilyen frissítés az Alkotói frissítés (Creators Update) lesz, mely április 11-én jelenik meg és fokozatosan fog letöltődni és feltelepülni a számítógépekre. Sajnos ez a frissítés kihatással lesz a JAWS képernyőolvasó, valamint a MAGic és ZoomText képernyőnagyító szoftverek működésére is. A Windows 10 frissítése után a JAWS, MAGic vagy ZoomText szoftvereket futtató felhasználók felolvasási, kezelési és lefagyásos problémákba ütközhetnek a Start menü, a bejelentkezési képernyő és a különböző biztonsági képernyők használatakor.

Elolvasom

Színházak éjszakája – 2016

2016. szeptember 17-én ötödik alkalommal rendezik meg a Színházak éjszakája különleges színházi nyíltnapot Budapesten. A nézők ezen a napon egy karszalag megvásárlásával látogathatnak el a részt vevő színházak bármelyikébe és vehetnek részt a sok száz programon, amellyel a teátrumok e különleges estére készülnek. Több színház is audio-narrációt, jeltolmácsot és akadálymentes járatokat biztosít.

Elolvasom

Találj magadra, találj társakra! program sérült gyermeket nevelő anyáknak

A JÓL-LÉT Alapítvány a DM üzletlánc pályázatának támogatásával tréningsorozatot indít sérült gyermeket nevelő anyáknak. A program megvalósulását olyan nők segítik, akik maguk is sérült gyermeket nevelnek, így tisztában vannak ennek a speciális élethelyzetnek a kihívásaival, nehézségeivel, de azzal is, melyek azok a képességek, kompetenciák, amelyekre éppen ennek a speciális helyzetnek köszönhetően támaszkodni lehet.

Elolvasom